Skuggan av Anna

 


Skuggan av Anna
- Rebecca James

Tim bor hos sitt ex, Lilla, och hennes nya pojkvän. Så när han hittar ett billigt hyresrum i ett stort och vackert hus flyttar han dit direkt. Men ägaren till huset, Anna är reserverad, blyg och tillbakadragen och svår att prata med. Det är rätt tryckt stämning i huset. Sedan börjar det hända mystiska och obehagliga saker om nätterna.

Anna är en mycket komplex karaktär. Hon har varit med om mycket svåra saker och det påverkar henne naturligtvis. Hon har flera olika sidor som hon ofta växlar mellan och det blir svårt för Tim att veta hur han ska kunna nå fram till henne. Anna historia rullas långsamt upp ju längre in i boken man kommer. Jag sitter hela tiden och undrar och undrar vad det egentligen är som hänt Anna, vem Benjamin egentligen är och vad som ska hända. Jag blir otålig, jag gillar inte att hållas på sträckbänken, jag vill veta. Men naturligtvis förstår jag varför författaren berättar som hon gör. Annars hade det inte blivit någon bra psykologisk thriller. Det är bara det att jag har svårt för det. Men det är väl egentligen ett rätt vanligt författarknep och det fänglsar ju onekligen läsaren som bara vill läsa vidare för att se hur det går.

Ja, det är ju en psykologisk thriller, och den är väldigt otäck och obehaglig och hemsk och allt det där. Mycket, mycket skickligt skriven och väldigt bra.

Jag har tidigare läst Beautiful Malice av Rebecca James och det är också en psykologisk thriller. Jag tycker att Skuggan av Anna var lite bättre än förra boken. Hoppas att James skriver fler böcker!

Tack Alfabeta för recensionsexemplar!

Kulla-Gulla #8

Kulla-Gullas första bal - Martha Sandwall Bergström

Bok 8 av 12.

Livet i tant Emelys flickpension fortsätter för Gulla. Hon trivs fortfarande inte, men har lärt sig att stå ut med och göra sitt bästa för att vara alla till lags. Det är svårt när hennes eget hjärta strider mot tant Emelys uppfostringsmetoder, men Gulla gör som vanligt sitt bästa. Fram tills balen... Då upptäcker hon kornett Ivans dubbelspel och kan inte låta bli att tala om vad hon tycker och känner inför detta. Så, på öppen gata, ropar hon åt Martina, som har stulit pengar för kornett Ivans skull, vad hon känner. Det är så fint gjort av Gulla, tycker jag, att utan att bry sig om vad andra tycker uttrycker sin empati, även när det får konsekvenser för henne själv.

Ja, tant Emely är mycket missnöjd med Gulla efter den skandal hon ställt till med. När jag läser blir jag bara så trött och frustrerad, kan inte de där fina damerna bara inse vad det egentligen är som är viktigt i livet? Empati för de som har det svårt, hjälpsamhet och omtanke och sånt.


 

95 år sedan

Hörrni, vet ni vad som hände för exakt 95 år sedan?

Det var den dagen då beslutet om att införa kvinnlig (eller allmän och lika rösträtt för män och kvinnor, kan man också säga), togs i Sverige. Det är en mycket stor och viktig dag som jag absolut tycker bör uppmärksammas.

Här kommer en kort summering av rösträttshistoria. Första gången kvinnor i Sverige i hade möjlighet att rösta var 1718. Detta gällde dock bara myndiga kvinnor, vilket innebar änkor, eftersom både gifta och ogifta kvinnor stod under förmyndarskap. År 1903 bildades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). Föreningen var endast öppen för kvinnor (från olika politiska håll).

När kvinnors rösträtt infördes i andra länder:
Nya Zeeland - 1893
Australien - 1902 (Gällde dock inte ursprungsbefolkningen, aboriginerna, de fick rösträtt först 1962)
Finland - 1906
Norge - 1913
Danmark - 1915
Tyskland - 1918
USA - 1920 (de svarta, både män och kvinnor, fick, i vissa delstater, vänta ända till 1965)
Liechtenstein - 1984 (sist i Europa att införa rösträtt för kvinnor)

Suffragettrörelsen i Storbrittanien tog fart 1897 då Milicent Fawcett bildade National Union of Women's Suffrage. Kvinnlig rösträtt infördes i UK 1918, dock på samma villkor som män först 1928.

Källa: Wikipedia

Och så, naturligtvis, lite skönlitterära boktips på detta:
När änglar faller - Tracy Chevalier. I mitt tycke Chevalier bästa historiska roman, som handlar om suffragetrörelsen i UK i början av 1900-talet.

Nya tider - Solveig Olsson-Hultgren. Utspelas 1921 och innehåller en mycket väl beskriven scen om den högtidliga dagen då kvinnor för första gången fick rösta. Alla andra nio böckerna i den här serien är också jättebra och har fokus på Sveriges kvinnohistoria under 1900-talet.

Har ni fler tips på böcker om det här ämnet får ni jättegärna tipsa mig!

(och gå och rösta imorgon om ni inte redan har gjort det)