Looking For Alaska

Looking For Alaska - John Green

Miles är ensamvargen som aldrig har haft några kompisar. Så när han som sextonåring flyttar och börjar på en internatskola och plötsligt får kompisar tar hans liv en vändning. Miles nyfunna vänner The Colonel och Alaska är två mycket speciella, och lite smått galna, personer. Miles blir förälskad i Alaska, som dock redan har en pojkvän.

Jag gillar verkligen karaktärerna. Jag älskar när karaktärerna har något speciellt intresse eller samlar på något. Det är mycket därför som jag gillar karaktärerna. Miles till exempel, samlar på döda kända personers sista ord i livet.  "I go to seek a Great Perhaps"  - poeten Francois Rabelais sista ord. Det är förvisso en person jag aldrig har hört talas om men det är ändå intressant och jag kommer alltid att minnas just dessa ord.

Och Alaska som samlar på böcker. Hon har massviss med böcker som hon inte har läst. Igenkänningsfaktorn är ju en viktig del huruvida man gillar en berättelse eller inte, så plus för det.

John Green håller verkligen läsaren på streckbänken. Första kapitlet heter One Hundred and Thirty-six Days Before så för varje kapitel kommer vi en bit närmare händelsen, som man verkligen inte har en aning om vad det är. Jag blev lite ställd, och besviken, och det blev väldigt sorgligt ett tag. Och det noga uttänkta pranket hade höga förväntningar på, men det föll mig inte riktigt i smaken. 

Favoritscenen är helt klart när Miles och hans tjej ber Alaska om avsugningstips. Det var bara så... what liksom?! Och akward.

Det här är alltså John Greens debutbok och jag har nu läst tre av hans fem böcker. The Fault in Our Stars är såklart bäst, sen kommer den här och sen Paper Towns tror jag. Ser verkligen fram emot att läsa de två andra också.

 


Vårlängtan

Jag blev taggad av Hannah att göra taggen Vårlängtan. Jättekul! Så here we go:

1. Vilket vårtecken längtar du mest efter? Hm, vet inte riktigt. Jag är väl inte så mycket för vårtecken egentligen, gillar vintern. Men för några dagar sen var jag med om det första vårtecknet för det här året: jag behövde dra ner persiennen när jag satt vid köksbordet med datorn för att solen låg på. Annars ser jag fram emot nässlorna! Det är så gott med nässelsoppa, nässelsmoothie och nässelglass!

2. Ett annat säkert vårtecken är när bokrean startar i slutet av februari. Har du någon särskild bok som du hoppas ska finnas till fyndpris på bokrean?
Nej.

3. Våren bjuder också på många nya böcker. Är det någon/några som du längtar extra mycket efter? 
Krigsdagboken av Astrid Lindgren!

4. Finns det någon författare du önskar (men inte vet om det är aktuellt) ska komma med en ny bok/uppföljare i vår eller senare under året?
Jag har rätt bra koll på utgivningen under året, men jag har lite förhoppningar inför 2016. Till exempel var det länge sedan Solveig Olsson-Hultgren kom ut med nån bok. Hennes senaste kom 2012 och sen hon debuterade 2002 har hon skrivit drygt en om året, så det är dags för en ny nu tycker jag. Sen hoppas jag på en uppföljning till Sofia Nordins Som om jag var fantastisk. Jag och så håller jag med Hannah om att det gärna får komma en fortsättning Johanna  Lindbäcks Kanske ihop.

5. Många tycker att det är roligt att uppdatera garderoben när våren kommer med till exempel en ny jacka eller nya skore. Är du på jakt efter något särskilt vårplagg?
Nej, jag är totalt ointresserad av kläder och köper bara när jag verkligen behöver.

6. Finns det någon särskild debutant du ser fram extra mycket emot att läsa i vår eller alternativt någon författare som för första gången översatts till svenska?
All I Know Now av Carrie Hope Fletcher.

7. Det kommer också många nya pocketböcker i vår. Är det några särskilda titlar du har väntat på ska komma i pocket?
Nej, bryr mig inte om sånt.

8. Sist men inte minst, det är ju inte vår än och även vintern har sina positiva sidor. Berätta vad du tycker är bäst med vintern!
Julen, lussebullar, varm choklad och snö.

Och nu ska jag alltså tagga någon att göra den här. Hm... jag tror jag gör det enkelt för mig och taggar alla som har bokstaven L i sitt bloggnamn!

januari

Dags för årets första månadssammanfattning:

Antal böcker: 7
Antal sidor: 1564
Sidor/bok genomsnitt: 223
Sidor/dag genomsnitt: 50
Författarens nationalitet: 4 norska, 1 svensk, 1 amerikansk, 1 brittisk
Författarens kön: 5 kvinnor, 2 män
Skönlitterära: 7
Böcker jag läst tidigare: 4
Språk: 2 på engelska
Bilderböcker: 0 
Seriealbum: 0
Låneböcker: 2
Egna böcker: 1
Hyllvärmare: 1
Ljudböcker: 4
Påbörjade serier: 0
Sequels: 5
Avslutade serier: 0
Läsutmaningen: 3

Anmärkningsvärt nog så har jag för första gången någonsin lyssnat på fler ljudböcker än vad jag har läst.

Hur går det för mig med utmaningarna?
Läsutmaningen: 3/35 (ligger hyfsat bra till)
Ljudböcker: 4/25 (ligger mycket bra till!)
Hyllvärmare: 1/18 (lär ju bli mycket bättre i februari)
Avsluta serier: 0/8 (hm, ser ju inte ut och bli fler i februari...)
Läsa författare av 15 olika nationaliteter: 4/15 (hm, ser ju inte ut och bli fler i februari, får ta tag i det i mars)
Goodreads-utmaningen, läsa 80 böcker: 7/80 (enligt goodreads ligger jag en bok före)
Skriva i snitt 10 blogginlägg i månaden: Skrev 15 st i januari
Göra 10 videoinlägg: zero so far, men det kommer!

I februari går jag all in för hyllvärmare! Läs mer om det här.

Nu har jag återigen börjat föra dagbok över alla tv-serier och filmer jag ser. Och det här är vad jag kollade på i januari:

Two of a Kind
Pollyanna (1920, med Mary Pickford)
Kalle och chokladfabriken (2005)
Billboard Dad