Pippi-analyser

Just nu håller jag på att läsa en bok som heter Beyond Pippi Longstocking: Intermedial and International Aspects of Astrid Lindgren's Works. Det är en antologi och i den kan man läsa om hur Pippi mottogs i länder som Usa, Sydafrika och Belgien, om filmatiseringar, illustrationer av barnböcker och annat intressant. Jag är snart klar med första kapitlet som behandlar Pippi Långstrumps framfart i Usa. Det finns bland annat jämförelser över de svenska respektive amerikanska recensionerna av Pippi-böckerna. I Sverige fick ju Pippi mycket kritik när den först kom ut ut 1945. Många kritiker befarade att barn skulle börja ta efter Pippi. I USA fick hon, när första boken kom 1950, däremot mycket god kritik. Boken placerades under kategorin nonsens-litteratur och fantasy och man trodde inte att Pippi Långstrump skulle utgöra någon moralisk fara för barn.

Det är en sak som jag inte har förstått. Varför ansågs Pippi Långstrump utgöra en moralisk fara för barn i Sverige, medan hon i USA hyllades? Jag vet inte om det framgår av texten, jag förstår inte exakt allting som står i den, jag har ju faktiskt aldrig läst akademisk engelska tidigare.

Pippifestival i Slovenien

Idag börjar Sloveniens största barnfestival. Det är Pippifestival, den 22a i ordningen. Den äger alltid rum i sista veckan i september. Från början var det en endagsfestival, men numera varar den i över en vecka. Festligheterna tilldrar sig i Velenje i form av drygt hundra olika workshops, som alla har med Pippi att göra, tre scener där det spelas teater, Pippibio, utställningar och en massa andra skojigheter. Folk är utklädda till Pippi också. Festivalen avslutas med Pippis dag med en lång parad. Sist i paraden kommer alltid Pippi på sin prickiga häst. Förra året hade festivalen 90 000 besökare. Kolla på bilderna på hemsidan vetja!

Pollyanna växer upp

I Pollyanna växer upp möter vi Pollyanna först som trettonåring. Hon har nyligen lärt sig att gå igen efter en svår trafikolycka. När moster Polly åker till Tyskland över vintern får Pollyanna bo hos fru Carew i Boston. Fru Carew sörjer sin försvunne systerson, men Pollyanna lyckas som vanligt få henne på bättre humör, tack vare sin vara glad-lek. Pollyanna skaffar snabbt nya vänner i Boston, hon träffar den rullstolsbundne Jamie i parken, som har en trevlighetsbok som han skriver i varje dag.

Sedan blir det ett stort hopp i berättelsen. Från det ena kapitlet till det andra är Pollyanna och hennes vänner plötsligt sju år äldre. Det känns konstigt, och jag hade gärna velat läsa om Pollyannas tonårstid. Sista delen av boken handlar om kärlek, och det blir många lyckliga par som får varandra till slut. Lite för smörigt slut, kanske, men annars oerhört bra.