Bokrea!

I tisdags var jag på bokrea och handlade upp mina presentkort, både på Akademibokhandeln och Bokia. Jag köpte dessa sex böcker:


Damen under isen och I häxjaktens skugga av Sarah Singleton
Matched av Allie Condie
Jellicoe Road av Melina Marchetta (på engelska)
Det händer nu av Sofia Nordin
Revolternas år av Solveig Olsson Hultgren


Revolternas år har jag läst två gånger, och jag älskar den verkligen och kommer läsa den många gånger till. Sofia Nordin är en av mina favoritförfattare, även om jag bara har läst tre av hennes böcker. Men är ganska säker på att jag kommer gilla den här. Jellicoe Road har jag inte läst, och jag har förstås skyhöga förväntingar på den. Damen under isen har stått på min vill läsa-lista länge,I häxjaktens skugga hade jag inte hört talas om innan, men den verkar bra.

Alla hjärtans dag-böcker

Alla hjärtans dag närmar sig och jag tänkte därför tipsa om några av mina favoritböcker på temat KÄRLEK.

Sugen på en släkthistoria som sträcker sig över hundratals år, övernaturliga händelser, en förbannelse som går i arv och många människoöden som skildras med smått erotiska inslag? Då är serien Sagan som Isfolket av Margit Sandemo något för dig! Låt dig inte avskräckas av de många böckerna i serien (47 st), för böckerna är väldigt bra.

Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren har blivit utnämnd århundradets kärlekshistoria, och Samuel Augsut och Hanna är ett av mina två personliga favoritkärlekspar. Astrid Lindgren har här nedtecknat historien om sina föräldrar.Young Pioneers av Rose Wilder Lane utspelas i 1800-talets Amerika och handlar om det nygifta paret Molly och David som bara är sexton respektive arton år när de ger sig på en lång resa med häst och vagn för att bosätta långt ifrån sin familj och sina vänner. Om äventyrslust och om en stark kärlek mellan två unga vuxna. Mitt andra favoritkärlekspar.

Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet avSonya Sones är en fint på vers skriven kärlekshistoria om en tjej som under jullovet blir kär i och tillsammans med skolans tönt, vilket ställer till problem för tjejen. Plotten må låta fånig, men det underbara språket väger upp det.

Den unge Werthers lidanden av Goethe är en klassisk och väldigt deprimerande kärlekshistoria om Werther som skriver brev till sin kamrat som handlar om hans älskade Lotte - flickan han vet att han aldrig kommer att få. Otroligt vacker och sorglig berättelse med underbart gammaldags språk om den olyckliga kärleken.

tre korta recensioner

Jag blundar och önskar mig något - Moa-Lina Croall
Jag blundar och önskar mig något är en fristående fortsättning på Det är jag som är Lisa. Lisa är tolv år och tillsammans med sin bästis Nova, som är tretton år, är hon med i ett gäng som kallas för Näbbet. Lisas storasyster Anna är också med. I Näbbet råder mycket grupptryck från kompisarna och Lisas och Novas vänskap ställs på prov när de andra, äldre tjejerna är med.

En otroligt bra och fin skildring om vänskap, grupptryck och familjeband. Rekommenderas varmt!

En barkbåt till Eddie - Viveca Sundvall
När Axel blir pappa ber han Eddie och Anders att ta hand om hans hund Valentino. Eddie och Anders tycker att det är jättekul, men Eddie börjar nysa och en kväll får han svårt att andas. Det blir ambulansfärd till sjukhuset och där får han veta att det är Valentino som gjort honom sjuk.

Viveca Sundvall är som vanligt otroligt skicklig med att skriva ur barnets perspektiv. Det är också kul att få träffa Mimmi igen, Anders och Eddies kompis som har fått flera egna böcker skrivna om sig.

Dagar utan hunger - Delphine de Vigan
Nittonåriga Laure har anorexi och blir inlagd på sjukhus av en intuitiv och bra läkare som kommer att betyda mycket för henne. Vi får följa Laure under de tre månader som hon tillbringar på sjukhuset, då och då får vi även några tillbakablickar på hennes tidigare liv. Laure finner nya vänner bland de andra patienterna på sjukhuset och hon försöker sysselsätta sig så gott hon kan, med att sticka och klippa och klistra collage.

Språket är väldigt vackert och poetiskt. Den här boken är definitivt inte den bästa ätstörningsboken jag har läst, men den är i alla fall bra mycket bättre än I himlen får jag äta.