Mina böcker: S

Eftersom jag inte har några böcker som börjar på varken bokstaven Q eller R, så går jag direkt till S. Jag har ca 20 böcker som börjar på S, så jag valde ut några stycken:


Så var det i Svtijod och Svitjod och dess hövdingar av Gunnar Ericsson
Sjöodjuret Mara Kahn av Solveig Hägerström
Skära för sten av Abraham Verghese
Sju minuter över midnatt av Patrick Ness
Scarlett (fortsättningen på Borta med vinden) av Alexandra Ripley
Sänkt sedebetyg av Vilhelm Moberg

Och jag har inte läst en endda av dessa...
Tematrio siffror

I veckans tematrio vill Lyran att vi ska tipsa om böcker som har någon siffra i titeln.
 
1. Sju syskon av Ethel Turner är en stundom rolig och stundom sorglig bok om det syskonen som bor i Villervallan. Ofta drog jag på munnen åt syskonens påhitt, och hur mycket grät jag inte när trädet föll och Judy!
 
2. Fredda sju år, Fredda åtta år, Fredda nio år och Fredda tio år av Helena Dahlbäck är en rad härliga böcker som skildrar Freddas vardag från strax innan hon börjar skolan tills hon går ut trean. Rekommenderas varmt till lågstadiebarn!
 
3. Mitt klimatkatastrofala liv - Carbon Diaries 2015 av Saci Lloyd är en dystopi som skildrar ett London där man har börjat ransonera koldioxidutsläppen. Jag har även fortsättningen, Carbon Diaries 2017 i hyllan, men har inte hunnit med och läsa den än.

Tyra och storgrubblaren


Tyra och storgrubblaren
av Ulf Stark Tolvan, från planeten Klotus, kommer en natt och kidnappar Tyra från jorden. Tyra får glömsprej, så att hon ska glömma allt från sitt tidigare liv. På planeten Klotus har man bara roligt. Kollektivtrafiken är en berg och dalbana och äter gör man jämt. Maten är söt och fet, och alla är tjocka och runda, så pass att man gärna studsar fram. I skolan tillägnar man sig kunskap med hjälp av särskilda piller. Man roar sig för jämnan och allt tänkande sköter Storgrubblaren. Men trots att allt är så roligt på Klotus har Tyra svårt att finna sig tillrätta. Hon gillar inte den söta och feta maten och hon saknar sitt jordeliv, trots att hon inte minns det.

Tyra och storgrubblaren är en härligt fantasieggande berättelse om livet på en annan planet. En riktigt bra bortbytinghistoria med rymdtema.