Himmel och pannkaka!

Himmel och pannkaka! - Solveig Olsson-Hultgren.

Solveig Olsson Hultgren är tillhör verkligen mina favoriter. Himmel och pannkaka har jag läst en gång förut, för ungefär sex år sedan, och den är precis lika bra nu som jag tyckte då.

Gud är utbränd och Jesus har inte varit sig lik de senaste 2000 åren. Något måste göras, och Gud föreslår att Jesus ska ta en tur ner till jorden och göra lite goda gärningar. Jesus vill först inte, han tänker på senaste gången han var nere på jorden då han blev korsfäst. Men på vissa villkor går han till slut med på att åka ner till jorden. Med sig får han Julia, en svartsminkad tonårstjej som har sina egna skäl att vilja återvända.

Det här är en väldigt rolig och humoristisk men samtidigt allvarlig berättelse om människorna på jorden och i himmelen,  om gudomliga gestalter med mänskliga drag. Det är en väldigt fin, mysig och underbar berättelse.

Bokrea

Bokrean drog ju igång igår. För många bokälskare är det en av årets stora höjdpunkter. Inte för mig. Jag tycker bokrean är överskattad. Hur kul är det egentligen? Det är ju inte så att man blir alldeles till sig i hasorna när man kollar igenom reakatalogerna. Och utbudet på engelska böcker är tämligen skralt tycker jag. Men okej, några klassiker har bokia som jag kanske blir lite sugen på. Jane Austens Emma och Persusaion för 39 kr styck är väl inte helt fel.

På förra årets bokrea köpte jag: Jane Eyre, Drottningen vänder blad, Borta med vinden och Alice's Adventures in Wonderland, och hur många av dem har jag läst? Bara Aliceboken. Jag känner att jag borde läsa alla olästa böcker som jag har i mina ägor innan jag köper nya.

The Resistance

The Resistance av Gemma Malley är uppföljaren till The Declaration. Det är år 2140 och en ny medicin har gjort det möjligt att leva för alltid. Alla som tar den här medicinen måste skriva på ett kontrakt där de lovar att aldrig skaffa barn. Det finns de som bryter sitt kontrakt, och då griper myndigheterna in och tvångsomhändertar barnen. De placeras på instutioner där de får lära sig att bli en "Värdefull tillgång" för de personer som har rätt att existera.

Första boken, The Declaration handlar om Anna som bor på en sådan instution. Sedan kommer Peter och vänder upp och ner på hennes värld. Han säger att han känner Annas föräldrar, och att de älskar och saknar henne. Anna tror först inte på honom. Hon har hela sitt liv fått itutat i sig att hon är oönskad, att hon inte har rätt att existera och att hon måste gottgöra hennes föräldrars brott genom att bli en Värdfull tillgång. Med tiden börjar hon tro mer och mer på Peter om det han berättar om hennes föräldrar och världen utanför. Tillsammans rymmer de och Anna får träffa sina föräldrar och sin lillebror Ben.

I The Restistance har Annas föräldrar dött, vilket innebär att Anna och Ben nu har rätt att existera, de har blivit legala och behöver inte gömma sig för myndigheterna. Peters föräldrar är också döda, så även han har rätt att finnas till. Nu lever Anna, Peter och Ben tillsammans och försöker anpassa sig till livet i den riktiga världen. Peter börjar jobba på sin morfars företag som tillverkar Långtliv, medicinen som gör att man lever för alltid. Peter är emot Långtliv och börjar jobba på företaget för att kunna hjälpa the Underground, en organisation som arbetar mot Långtliv. Anna och Peter är både starkt emot Långtliv, de pratar ofta om den nya generationen, som de själva ska vara med och uppfostra. Deras planer slås i kras när Peter på jobbet råkar få syn på några papper där det står om tvångssteriliseringsprogrammet. Han förstår att alla omhändertagna barn tvångssteriliseras innan de placeras på instutitionerna. När Peter inser att han och Anna aldrig komma kunna få barn, blir han alldeles förstörd. Han överger alla sina tidigare värderingar och skriver på deklarationen om att påbörja en behandling med Långtliv.

Jag har svårt att förstå Peters reaktion när han får reda på att han och Anna blivit tvångssteriliserade. Visserligen förändras ut hela deras framtid och deras planer om uppfostra en ny generation går om intet, så jag förstår att han blir upprörd. Men att överge alla sina tidigare värderingar? Att göra helt tvärtemot, skriva på deklarationen? Jag förstår inte hur han kan göra så.

Berättelsen tar dock en oväntad vändning...

Tredje delen heter The Legacy. Men det verkar som om det bara är den första boken som är översatt till svenska. Undrar varför, eller om de är på gång?