NKP

Sent igår kväll läste jag den nionde av Astrid Lindgrens böcker, Nils Karlsson-Pyssling. Det är en fin liten sagosamling där de flesta berättelsernas huvudperson är väldigt ensam, men som oväntat får en ny vän. Det är Bertil som träffar sin pysslingkompis, det är Göran som inte kan gå, som får följa med herr Liljonkvast till Skymningslandet, det är Allrakäraste syster och Mirabell, dockan som växer upp i Britta-Kajsas trädgårdsland för att nämna några.
Nästa ALbok jag blir Kajsa Kavat.

En bokpassion på bondlandet

En bokpassion på bondlandet av Göran Mattisson är en annorlunda bok som med dikter berättar om en av tidernas största boksamlaren Lars Månsson i Tranemåla. Han hade en boksamling om ungefär 30 000 volymer. Inte dåligt för en bonne på 1800-talet!
Under läsningens gång nickar och ler jag igenkännande flera gånger. Jag förstår precis den här bondens känslomässiga relation till sina böcker. De första raderna i böckerna lyder:
"BÖCKER är Lust och Last
Lycklig Olycka och Olycklig Lycka
För en del."

Alla som älskar böcker bör läsa den här boken.
Jag hittade den här boken på ett antikvariat i Kristianstad. Till min stora förtjusning var den osprättad! Jag har aldrig förr ägt en osprättad bok. (Den är förvisso inte osprättad längre.) Boken är dock tryckt 1995, vilket jag tycker är lite sent för osprättade böcker?

En levnadsteckning

Jag har läst Astrid Lindgren En levnadsteckning av Margareta Strömstedt för första gången. Boken utkom 1977 första gången, andra upplagan, utökad med ett kapitel om Astrid i politiken, kom 1999. I boken berättas det om Astrid äldre släktingar, barndomen, om när hon som gravid 18-åring flyttade till Stockholm, vuxenlivet, barnen, politiken och författarskapet. Genom hela boken refereras det till Astrid Lindgrens olika böcker.
Författaren till den här biografin är Margareta Strömstedt, en nära vän till Astrid Lindgren, vilket gör att biografin får en väldig personlig karaktär.