Far from You

Far from You - Lisa Schroeder

Far from You är skriven på vers och handlar om Alice som förlorat sin mamma i cancer. Hennes pappa har gift om sig med Victoria och nu väntar de barn. Alice har svårt att acceptera sin pappas nya och sin lillasyster. Hon är otroligt reserverad och otrevlig mot sin familj och vill helst inte umgås eller prata med dem. Så åker dem och hälsar på Victorias föräldrar på thanksgiving och på vägen hem därifrån inträffar en katastrof som får Alice och Victoria att börja närma sig varandra.

Jag älskar språket i den här boken och jag hatar storyn. Den är så typisk och förutsägbar: Mamma dör, pappa träffar ny, de får barn, tonårstjejen accepterar inte sin nya familj, något katastroflikt inträffar och tonårstjejen börjar tycka om och uppskatta sin nya familj.

Jag gillar inte karaktären Alice heller. Gillar inte hur hon beter sig mot familjen. Jag förstår att hon är förtvivlad av sorgen efter sin mamma och jag förstår att hon har svårt att acceptera sin nya familjekonstellation, men inte behöver hon bete sig så otrevligt och respektlöst för det.

Tycker synd om Victoria som fått en så jobbig bonusdotter på halsen. Det kan inte vara lätt för henne. Hon kämpar verkligen för att få allt att funka i familjen.

Jag älskar böcker som är skrivna på vers och det var därför jag läste klart boken och trots allt ändå gillade den lite. Storyn är som sagt dötrist och förutsägbar. Den påminner lite om Echos familj i Pushing the Limits.

Grattis bloggen på 4-årsdagen!

Idag fyller Janas bokhylla 4 år! 4 år med bokbloggande, alltså. Egentligen var det först i början av 2012 som jag började blogga på rikigt, med regelbunden uppdatering och välskrivna och genomtänkta inlägg. Det var också då jag började läsa och upptäcka många fler bokbloggar. När jag läser igenom mina gamla inlägg ser jag väldigt tydligt vilken hur enormt mycket min förmåga att recensera och reflektera över böcker har utvecklats. Det är häftigt.

Idag är bokbloggandet en naturlig del av mitt liv, något jag verkligen älskar och måste göra. Mest för att jag måste få skriva av mig om allt som har med böcker att göra och verkligen få nörda loss. Ja, ni andra bokbloggare vet nog hur det är.

Så grattis bloggen! Och många fler år lär det blir för dig, kära blogg. 

Söndagscitat: Skuggan av Anna

"... vågorna är fantastiska, och i motsats till vissa dagar då atmosfären kan vara bufflig och fientlig, verkar alla vara på ett riktigt avspänt humör, glada över att dela med sig och schyssta när det gäller att vänta. Det är skönt att vara ute i vattnet - bara att sitta på surfbrädan känns underbart. Solen stiger allt högre i öster och bildar skarpa ljusdiamanter som guppar och skuttar på vattenytan. Allt är så bländande ljust att jag måste kisa och le åt det magiska.
    Jag känner mig stark här ute som om allt är möjligt samtidigt somm ingenting egentligen spelar någon roll. Jag är både mäktig och obetydlig. Havets ofantliga oändlighet, dess enorma kraft ger mig en känsla av frihet som jag aldrig har på land. Här ute behöver jag ingen Lilla, jag behöver ingen. Under ett kort och underbart ögonblick är det bara jag och surfbrädan och vågorna som betyder något."

Ur Skuggan av Anna av Rebecca James