frågor

1. En bokserie i du önskar hade fortsatt längre?
En ö i havet. Jag har alltid undrat hur det gick för Steffi och Nelli i Amerika, och hur deras relation till pappan kom att se ut efter att ha varit åtskilda så många år.

2. En bok du önskade att fler människor läste och pratade om?
Egalias döttrar av Gerd Brantenberg. Det är en bok som alla borde läsa!

3. En bok alla borde läsa?
Se ovan.

4. En bok du återkommer till gång på gång?
Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl. Tror jag har läst den 3 eller 4 gånger, och planerar att läsa om den inom en snar framtid.

5. Favoritomslag?
Jag är inte så värst förtjust i omslag. Jag gillar de naturella, enfärgade där titeln endast står på ryggen. Men annars så hittade jag frön någon vecka sen ett häftigt omslag till The picture of Dorian Gray Oscar Wilde. Det omslaget ser inte ut som någon klassiker, påminner mer om en dark romance. Det är från filmen.

 

6. Mest irriterande karaktär?
Jag är sjukt irriterad på moster Elisabeth i Emily of New Moon. Kan hon bara inte vara lite, lite snällare mot Emily?

7. Om en bok innehåller ______ kommer jag att läsa den (samt exempel på en sådan bok)

En ensam tvilling. En himmel för Elliott av Katarina Danielsson.

8. Sorgligaste dödsfallet?
Men hallå! De allra flesta dödsfall är väldigt sorgliga, och jag tycker att man kan bestämma vilket som är sorgligast sådär bara.

9. Om du skulle skriva en bok skulle den heta?
Avd. 53

10. Favoritkärleksförhållande?
Samuel August och Hanna i Hult. Astrid Lindgren har skrivit så vackert om hennes föräldrars kärlek. Den har blivit utnämnd till århundradets kärlekssaga.
Fast jag gillar ju Ronja och Birk också.
Och Ronny och Julia, som Johan Unenge och Måns Gahrton skrivit om.

11. Favorit icke-romantiska/-sexuella förhållande?
Jonathans och Skorpans.
Och Half-Pint och Charles Ingalls.

12. En bok du rekommenderat åt många människor?
Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

13. En bokserie som gärna hade fått sluta betydligt tidigare än vad den gjorde?
Sagan om Isfolket. Är oerhört trött på den och jag har två böcker kvar!

14. Ett återkommande inslag i intrigen du retar dig på?
Pass.

15. En bok du gärna skulle se som film?
Britt-Mari lättar sitt hjärta skulle göra sig utmärkt som film.

16. Favorittegelsten? (Bok med fler än 500 eller 600 sidor beroende på vem som definierar)
Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Lina från Horsabol

Igår läste jag ut Lina från Horsabol av Anna Lorentz. Historien utspelar sig i en svensk by på 1830-talet och handlar om kampen för att starta en folkskola i byn. Man kämpar också mot drickandet och försöker få så många som möjligt att bli medlemmar i nykterhetsförbundet. Lina är utvald till att bli läsepiga, hon ska få åka till Växjö och studera, vilket hon ser fram emot. Det gör däremot inte Magnis, Linas pojkvän. Han är rädd att förlora Lina och försöker få henne att binda sig med honom. Men Lina velar, hon har börjat kasta blickar mot och prata med den nya hjälpeprästen, Frans Gabriel Alm. Vem av dem tycker hon om? Och skulle en präst verkligen kunna gifta sig med en bonddotter? Och blir det någon folkskola i byn eller inte?

Lina från Horsabol är första boken i en serie på fem. Övriga delar heter Lina läsepiga, Lina ensam mor, Lina väntar våren och Lina möter en ny värld. De kom alla ut under 70-talet.
Jag tycker bra om boken. Jag gillar att läsa om hur det var förr i tiden, om seder och bruk, fester och vardagsliv, skola och arbete. I Lina från Horsabol berättades det om allt detta ur flera olika personers perspektiv, vilket gör läsningen än mer intressant. Boken var dock lite seg i början, det var svårt att komma in i den, men efter halva blev den mycket bättre. Jag ser fram emot att läsa de andra fyra böckerna.

Lille prinsen

Jag har gjort något mycket ovanligt. Jag har lyssnat på en ljudbok - som inte var Astrid Lindgren eller Nalle Puh. Det har nog aldrig hänt förr. Lille prinsen var det jag lyssnade på, en bok som jag länge velat läsa, och jag gillade den. Det var så vackert språk tycker jag. Jag tog till mig berättelsen på ett helt annat sätt än vad jag skulle ha gjort om jag läst den. Jag undrar om jag skulle tycka ännu mer om den om jag läste den istället för att lyssna? Jag tror det, ljudböcker är inte riktigt min grej, men det kan vara praktiskt när man åker bil till exempel.