Legend - Marie Lu

Legend - Marie Lu


Day och June kommer från två helt olika delar av samhället. Day är den mest eftersökta brottslingen och June är den mest lysande eleven i militärskolan. Nästan alla i Days familj tror att han är död, och Day försöker hjälpa sin familj med mat och medicin så gott han kan utan att ge sig till känna. June älskar sin storebror över allt annat och efter att han har blivit mördad bestämmer sig June för att göra allt för att ta fast den skyldige. Så träffas Day och June under hemliga identiteter och en viss attraktion uppstår såklart. Och där har vi det klassiska kärleksdramat.

Egentligen är jag trött på dystopier och även på den här typen av kärlekshistorier. Men. Den här boken är så jäkla bra! Det är en speciell samhällsstruktur som fascinerar mig. Det här med att de utbildar ungdomar till agenter och soldater för att de sedan ska kriga mot kolonierna. Och så Republikens alla mörka hemligheter som June, med hjälp av sin enorma intelligens, långsamt börjar lista ut.

Jag är jättesugen på att läsa de två resterande delarna i serien, Progidy och Champion. Trilogin ska också filmatiseras. Det är teamet bakaom Twilight-filmerna som ska producera filmerna. Vet inte om det har satts något premiärdatum än?


 

The Secret Circle #5 - The Hunt

The Secret Circle #5 The Hunt - Aubrey Clark


Nästan alla i den hemliga cirkeln har blivit märkta. För att inte bli förgjorda av de onda häxjägarna måste de undvika att utöva magi och aldrig vara ensamma. De får också tillbringa sin tid i ett särskilt skyddsrym som skyddar dem från häxjägarna. Cassie försöker förstå sig på skuggornas bok, vilket blir svårare än vad hon tänkt sig då hon så fort hon skår upp boken får svåra brännskador. Samtidigt måste de kämpa mot Cassies onda halvsyster Scarlet...

Tycker den här boken är sådär... Jag känner ändå att jag vill läsa klart den här serien, och nu har jag bara en bok kvar. Men de två första böckerna var helt klart bäst, sen har det bara gått utför. Är sugen på att se tvserien när jag läst sista boken.

Jag stör mig alltid på småsaker i böcker och det är så jobbigt att jag inte bara kan låta det vara så. Men det stör mig jättemycket. De första tre böckerna är skrivna av L.J Smith i början av 90-talet och då var det inga mobiltelefoner med. De tre sista böckerna är skrivna av en annan författare, Aubrey Clark och de kom ut 2012 och 2013. Så i första halvan av serien har de inga mobiler och i andra halvan av serien har de det. Konstigt. Är ni också så känsliga för små detaljer?

Funderar också på om The Vampire Diaries är lika dåliga som den här serien eller är de läsvärda? Och hur är böckerna jämfört med tvserien?

Free Land - Rose Wilder Lane

Free Land - Rose Wilder Lane

Först måste jag reda upp ett missförstånd. Jag hade på något sätt fått för mig att det här skulle vara en uppföljare till Young Pioneers. Det var det inte, och fråga mig inte hur jag kunde tro det. Det ledde i alla fall till stor förvirring hos mig innan jag efter ett tjugotal sidor förstod att det här var en helt fristående bok som inte har något med Young Pioneers att göra. Förutom att det är exakt samma tema och nästan exakt samma plot. Ja, den handlar om ett ungt nygift par i 1880-talets Amerika. David och Mary Beaton är nybyggare och strugglar med att försörja sig på sin gård. Och det är ett jäkla slit och en ständig oro för hur de ska kunna försörja sig och sina barn och betala av sina skulder. I breven till föräldrarna skriver de att de har det bättre än vad de har det. De vill ju såklart inte oroa sina föräldrar och de vill heller inte klaga på sin livssituation då de vet att det är många som har det så mycket värre.

Jag blev lite besviken på den här boken. Dels hade jag ju förväntat mig en fortsättning på berättelsen om det unga nybyggarparet David och Molly och dels så var storyn nästintill identisk med förehgående nämnda bok. Jag förstår inte hur författaren tänkte när hon skrev två så lika böcker? Free Land är dock lite tjockare, lite mer ingående och har ett större djup och berättar mer om svårigheterna än vad Young Pioneers gör. Jag kan tänka mig att Young Pioneers är en något romantiserad version och att Rose Wilder Lane i Free Land ville vara mer realistisk och visa hur den hårda verkligheten faktiskt såg ut. Little Hounse on the Prairie är ju också en romantiserad version av det livet, då Laura Ingalls Wilder medvetet valde att inte skriva om allt det jobbiga som hände i hennes familj och enbart fokuserar på allt det bra och fantastiska med livet som pionjär.

Hur som helst så är det en mycket intressant bok. Välj själv vilken version du vill läsa.