I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

Författare: Christina Wahlden
Titel: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig
Förlag: Raben & Sjögren
Utgivningsår: 2010

Handling: Ombeni har varit med om fruktansvärda saker i sitt hemland Kongo, där kriget härjar.. Hon har sett sina föräldrar och sin bror bli skjutna och hon och hennes systrar har blivit våldtagna oräkneliga gånger. Ombeni har lyckats fly, och nu bor hon i Sverige. Eftersom hon är över arton år, bor hon själv i en liten lägenhet och inte hos någon familj, som hon gjorde den första tiden. Det är ensamt, och nätterna är svåra. Ombeni har mardrömmar och dessutom plågas hon av svåra skuldkänslor, då hon lämnade sina systrar i rebellernas våld. Hon vet inte om systrarna är vid liv och hon kommer förmodligen aldrig att få träffa dem igen.

Omdöme: Det här är en väldigt viktig bok. Väldigt otäck och hemsk, men viktig. En bok som jag får ont i magen av. Språket är enkelt, vackert och rakt på sak. Det här är en bok som jag verkligen tycker att alla borde läsa, då dKiren skildrar ett ensamkommande flyktingbarn både trovärdigt och med känsla.

En sån där sträckläsningsbok

Författare: Sonya Sones
Titel: En sån där vidrig bok där mamman dör (Org. titel One of these hideous books where the mother dies)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2012 (eng 2004)

Handling: Femtonåriga Rubys mamma har dött, och nu tvingas Ruby flytta flera hundra mil från sitt gamla hem, till sin pappa i Los Angeles. Ruby har aldrig träffat sin pappa, han stack innan hon föddes. Pappan är en känd skådespelare, superrik och bor granne med Cameron Diaz. Ruby saknar sin bästa vän Lizzie och pojkvännen Ray och har svårt att anpassa sig till sitt nya flotta liv. Hennes pappa tycks tro att han kan köpa hennes kärlek med dyra kläder och prylar. Men Ruby kommer aldrig kunna förlåta honom för att han stack innan hon ens föddes. Eller kan hon det?

Omdöme: Utmärkande för den här boken är språket, då den är skriven på vers. Språket är helt fantastiskt, poetiskt och vackert. Det går snabbt och lätt att läsa, ögonen bara flyger över texten. Boken är både sorglig och rolig på samma gång. Det här är en sån där bok som man blir alldeles varm och glad av att läsa.

Sonya Sones har också skrivit Stop Pretending: What Happend When My Big Sister Went Crazy (som såvitt vad jag vet inte har översatts till svenska), Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet.

Mina favoritförfattare

Jag har väldigt många favoritförfattare, flera hundra, faktiskt. Här är min tio-i-topplista. Vilka av dem har du läst?

1. Astrid Lindgren
2. Laura Ingalls Wilder
3. Eleanor H. Porter
4. Vilhelm Moberg
5. Solveig Olsson-Hultgren
6. Kerstin Sundh
7. Guus Kuijer
8. Carlos Ruiz Zafon
9. Anne-Marie Hellström
10. Hilary McKay