Kommande filmer

Åh, det är så mycket filmer som kommer ha premiär den närmsta tiden. Dessa ser jag fram emot mest:

Boktjuven - 28 februari
I, Frankenstein - 28 februari
The Fault in Our Stars - 22 juni
Tjuvarnas jul - Trollkarlens hemlighet - november
Mockingjay part I - 21 november
Annie - december
Sune i fjällen - 25 december

En påkostad nyinspelning av Bröderna Lejonhjärta är på gång. Premiären var planerad till den 25 december i år men har blivit framskjuten. Förhoppningsvis kommer den någon gång under 2015.

De jag ser fram emot mest är Boktjuven, TFiOS och Mockingjay.

Vilka filmer ser ni fram emot under det närmsta året?Födelsedagspresenter

Jag fyllde år förra veckan och då fick jag lite tillskott i min stora boksamling. Fyra böcker, och dessutom ett recex som passande nog anlände just på min födelsedag. Fick dessutom presentkort på Akademibokhandeln och så ska det komma en bok till i veckan som blev lite försenad.

Dessa titlar fick jag:
 
- A Tale Dark and Grimm . Adam Gidwitz
- Splintered - A.G Howard
- Fallet med de försvunna böckerna - Ian Sanderson
- Gone - Michael Grant
- Eleanor & Park - Rainbow Rowell (recex från Berghs)

Jag har börjat lite smått med Ian Sandersons bok, och den är rätt skruvad men väldigt intressant. Har också läst några sidor i Eleanor & Park och so far, so good. Men nu har jag bestämt mig för att läsa en bok i taget. Först ska jag avsluta en biblioteksbok, Skuggornas besvärjare, och sedan tar jag Eleanor & Park. Sedan blir det antingen Sanderson eller Wilder Lanes Free Land som jag har hållt på med ett tag.

Funderar på vad jag ska köpa för presentkortet. Lutar åt Hjärtat fortsätter slå och första Diary of a Wimpy Kid-boken, men får se. Hittar i alla fall inget intressant på rean.

Bära leggings i januari

 


Bära leggings i januari
är Sara Stilles debutbok och självbiografi. I den berättar hon om våldtäkterna som hon blev utsatt för i sina tidiga tonår. Förövaren var hennes nära vän, nästan dubbelt så gammal som hon själv, som hon var hos när det blev för jobbigt hemma. Ett halvår in i deras vänskapsrelation sker första våldtäkten. Det tog tid för Sara att bryta sig loss från honom.

Sara berättade inte om det för någon. Hon skämdes och var dessutom rädd för att bli familjehemsplacerad då familjen hade kontakt med socialtjänsten. Som sextonåring valde Sara att gå gymnasiet på en annan ort, trettio mil hemifrån. Men det förflutna kom ikapp henne, och på vårterminen i tvåan började Sara gå i terapi och gjorde så småningom en polisanmälan. Sara berättar i sin bok utförligt och detaljerat om rättsprocessen som följde.

Allting är väldigt ingående beskrivet, det känns nästan som om hela förhöret är nedskrivet i sin helhet, vilket stundom blir jobbigt för mig att läsa. Tänk då att behöva gå igenom detta, att sitta i en rättssal med en mängd människor som vill veta allt om hennes sexliv, tidiga pubertala utveckling mm. Dessutom en försvarsadvokat som ställer vad man kan tycka är irrelevanta frågor. Titeln på boken syftar just på en fråga som Sara fick av försvarsadvokaten.

Det är en sak jag hakar upp mig på när jag läser och det är att det under rättegången läggs så himla mycket fokus på Saras ålder. Om hon såg ut att vara femton, om förövaren visste att hon var under femton osv. Visst, det är en viss skillnad mellan "våldtäkt mot barn" och "våldtäkt", men mig veterligen är det inte åldern som avgör om det är en våldtäkt eller inte?

Bära leggings i januari är skriven av en stark och modig ung debutant som ger sin bild av hur skevt rättssystemet är när det gäller sexualbrott. En viktig bok för många, men framför allt tror jag att personer som blivit/blir utsatta för liknande saker kan hämta mod och styrka ur Sara Stilles berättelse.

Tack till Sara Stille, för att du delar med dig av dina livserfarenheter.

Och, tack till Kalla Kulor förlag för recensionsex.