update

Läste Katy i hemmet av Susan Coolidge häromdagen. Tyckte bra om den. Det var bara det att jag fick hungerspelsaccosiationer, för Katys syster heter Clover, och visst är det så en tribute i THG heter? Annars påminner boken lite om Ethel Turners Sju syskon

Idag har jag legat och läst ur Böcker inom och omkring oss av Aidan Chambers som vi ska läsa i skolan. Den handlar om barn och boksamtal och Chambers tar bland annat upp vikten av att föra läsdagbok, vilket gläder mig. Jag har själv fört läsdagbok sedan jag började i femte klass, och det är oerhört roligt att ha nu.

Sedan håller jag på med Margaret Mitchells Borta med vinden. Det är andra gången jag läser den, första gången jag läste den var för sju år sedan. Tycker jättemycket om den.

Ska snart börja på Winnie The Pooh som vi också läser i skolan.

Jag har lagt Julstrul med Staffan och Bengt åt sidan och kollar istället på Gumman som blev liten som en tesked Har sett sju avsnitt nu.

Det är jag som är Lisa

Det är jag som är Lisa av Moa-Lina Croall

Lisa har det jobbigt, både hemma och i skola. I skolan har hon inte direkt några kompisar, och hon blir retad. Hemma har mamma stuckit iväg långt bort för att jobba. Ingen vet när hon kommer tillbaka. Och så har farmor flyttat in. Farmor som har drabbats av alzheimer och ofta glömmer bort vad Lisa heter. Pappa jobbar mycket och är sällan hemma. Och storasyster Anna tillhör de populära i skolan och hänger oftast med sina kompisar och sin kille. Lisa känner sig väldigt ensam. Det är med andra ord inte lätt att vara Lisa.

Men så en dag händer det något kul. En cirkus kommer och ställer upp sina vagnar i närheten av Lisas hus. Lisa träffar Nova, och de blir genast bästa vänner. Nova är häftig. Hon kan gå som en robot och hjälper Lisa att hämnas på klassens retstickor. Men hur länge ska Novas familj stanna kvar?

Det är jag som är Lisa är en varm, rolig och samtidigt allvarlig bok som innehåller många viktiga ämnen såsom vänskap, familjeproblem, ensamhet, sorg och lycka. En fantastisk berättelse med ett underbart, lättläst och flytande språk.

Sammanfattning oktober

Antal böcker: 29
Antal sidor: 3159
Sidor/bok genomsnitt: 109
Sidor/dag genomsnitt: 102
Författarens nationalitet: 23 svenska, 2 brittiska, 2 amerikanska, 1 dansk, 1 schweizisk (stavning?)
Författarens kön: 23 kvinnor, 5 män
Skönlitterära: 28
Bilderböcker: 19
Böcker jag läst tidigare: 3
Låneböcker: 26
Egna böcker: 3 (10 %)

Kommentar: Många bilderböcker den här månaden, men det är vad vi har hållit på med i skolan. Tyckte bäst om Pollyannaböckerna, Heidi och Full cirkus på sockerbullen. Gick inte så bra med planeringen, hade ju tänkt läsa både Mera om Rebecka och Milly-Molly, men det hanns inte med.

Planer för november: Ska läsa Bröderna Karamazov, Mera om Rebecka och kanske börja på Borta med vinden.