Hello there!

Nu är jag tillbaka igen! Det gläder mig att ni är några stycken som tittar in här dagligen trots min annonserade bloggpaus. Även om jag haft bloggpaus i en månad så innebär inte det att jag inte har bloggat. Jag har skrivit några inlägg och spelat in ett par videos (börjar äntligen lära mig hur man redigerar i windows live movie maker, yay!) så nu har jag lite bloggmaterial att publicera med jämna mellanrum. När det gäller bloggen i övrigt har jag sänkt ambitionsnivån lite grann, jag räknar med att det blir 1-2 inlägg i veckan. Men vi får se hur det blir!

Allmän uppdatering:

Currently reading: On the Other Side of the Hill (The Rose Years #4) - Roger Lea MacBride
Senast utlästa bok: Safirblå (Ädelstenstrilogin #2) - Kerstin Gier
Favoritte just nu: Hallon (med citronsmaksatt honung)
Tvserier: Varvar Teen Wolf med Lizzie McGuire och ska snart börja kolla på Raskens också (älskar Vilhelm Moberg och historia!)
Att läsa härnäst:Smaragdgrön - Kerstin Gier
Reserverade titlar på biblo: Ramona (Martha Söderbergs andra bok, gillade hennes första Sista chansen otroligt mycket!, Född fenomenal - Josephine Bornebusch (hennes debut som verkiar skitbra, kan inte vänta!), Kanske ihop - Johanna Lindbäck (fortsättningen på Lite ihop som kom förra hösten), Nytt bröd  - (glutenfri bakning!).
Youtubefavorit: Still Carrie, men även Litte Book Owl och har även fått upp ögonen för The Vlogbrothers (typ tusen år efter alla andra, som vanligt)
Favoritlåt just nu: Carries Together och McFlys Love is on th Radio.
Tre på tre: I år ska jag för första gången delta i Pocketlovers tre på tre-utmaning. Jag ska läsa 3 st Sprakfåleböcker.

Annars inväntar jag morgondagen då alla kommer twittra om att de är på väg till Hogwarts alternativt fått jobb so quidditchspelare.

I think that's about it for this time!

Sammanfattning juli

Så här såg läsningen ut i juli:

Antal böcker: 10
Antal sidor: 2281
Sidor/bok genomsnitt: 228
Sidor/dag genomsnitt: 74
Författarens nationalitet: 6 svenska, 2 amerikanska, 1 norsk, 1 brittisk
Författarens kön: 5 kvinnor, 5 män
Skönlitterära: 8
Böcker jag läst tidigare: 0
Språk: 2 på engelska
Bilderböcker: 0
Seriealbum: 0
Låneböcker: 4
Egna böcker: 5
Hyllvärmare: 5
Sequels: 2
Avslutade serier: 0
Påbörjade serier: 3
Läsutmaningen: 7

Att läsa i augusti: Håller på med Ädelstenstrilogin och Diary of a Wimpy Kid och ska nog läsa On the Other Side of the Hill också :)

Det osynliga barnet

Idag firar jag Tove Janssons 100-årsdag med en recension om Det osynliga barnet:


Det osynliga barnet
- Tove Jansson

Det osynliga barnet är en novellsamling med nio olika berättelser. Det är gestalter och miljöer som vi känner igen från Muminböckerna. En av de tre novellerna som tilltalar mig mest är Filifjonkan som trodde på katastrofer. Den handlar om Filijonkan som är rädd för att någonting hemskt ska hända. Hon har aldrig varit med om en katastrof men är fullständigt livrädd för att det ska ske en katastrof. Och ingen har hon att prata med om sin rädsla. Hennes vän som hon träffar ibland förstår sig inte alls på Filifjonkans ångest. Det är så hemskt, och jag förstår precis hur Filifjonkan känner. Att vara så rädd för att något hemskt ska hända. Och när det väl inträffar en katastrof blir Filifjonkan så lättad. Äntligen händer det som hon har gått och oroat sig för så länge.

Den andra av mina tre favoritnoveller är titelnovellen Det osynliga barnet som handlar om Ninni. Ninni är fruktansvärt blyg, försiktig och rädd och är därför helt osynlig. För att man ska veta var Ninni är har hon en klocka runt halsen som pinglar när hon går. Ninni har tidigare bott hos en elak tant, som förmodligen gjort Ninni ännu blygare och räddare. Too-Tikki lämnar Ninni i muminfamiljens vård och muminmamman gör allt för att göra Ninni synlig igen. Och med hjälp av mormors gamla huskurer och mycket vänlighet från muminfamiljens sida blir Ninni, bit för bit, synlig igen. Så fort någon blir irriterad på henne eller höjer rösten mot henne blir Ninni emellertid osynlig igen. Ninni är ett mycket känsligt barn som behöver mycket omsorg och vänlighet för att synas.

Min tredje favorit är Granen. Mumintrollet vaknar upp ur vinterdvalan och möts av en stressad hemul som förtvivlat försöker förbereda allt inför julens ankomst. Mumintrollet vet inte riktigt vad det innebär, han blir orolig och väcker sin familj som inte heller förstår vad som är i görningen. Alla de träffar är så stressad att muminfamiljen tror att julen är någonting farligt som man måste förbereda sig inför. Den här berättelsen är lite rolig  och framför allt rolig. Den illustrerar den välkända julstressen och får den att framstå som fånig, vilket den ju ibland kan vara. Muminfamiljen som inte vet vad det handlar om blir orolig och tror att julen är någonting hemskt.

Alla de andra novellerna i boken är förstås också väldigt bra och spännande, men det var de här tre som jag tyckte bäst om. Vilka muminberättelser gillar ni mest?