Oktober

Årets hittills sämsta läsmånad, om man ser till antalet böcker och sidor. Jag har mest ägnat mig åt att kolla på TV-serier (Huset fullt är det som gäller nu, är snart klar med säsong 4).

Antal böcker: 7
Antal sidor: 1857
Temaböcker: Självbiografier, 3 st
Sidor/bok genomsnitt: 265
Sidor/dag: genomsnitt: 60
Författarens nationalitet: 5 amerikanska, 1 brittisk, 1 svensk
Författarens kön: 6 kvinnor, 1 man
Skönlitterära: Alla
Böcker jag läst tidigare: 2
Bilderböcker: 0
Seriealbum: 1
Låneböcker: 5
Egna böcker: 2
Sequels: 1
Serieavslut: 0
Bästa bok: I never promised you a rose garden - Hannah Green.

Att läsa i november: Sequelstema, så jag ska fortsätta med Anne på Grönkulla och Det fjärde rummet. Månadens hyllvärmare blir Bankdirekör tA.P. Rosell av Vilhelm Moberg.

Fransesca - Melina MarchettaFransesca av Melina Marchetta

Efter att ha läst och inte alls fattat grejen med Jellicoe Road så var jag lite tveksam inför Fransesca men jag ville i alla fall ge den en chans. Och det är jag glad över, för den var faktiskt bra. Boken handlar om Fransesca som börjar på en ny skola, en före detta pojkskola och hon har svårt att hitta sin plats i det nya sammanhanget. Dessutom har Fransescas mamma plötsligt och oväntat insjuknat i en svår depression som blir svår för hela familjen att hantera.t s

Tycker att det här en en rätt så verklighetstrogen berättelse om hur det är att vara tonåring och ha en deprimerad förälder. Det enda jag invänder mot är att Fransescas mammas depression kommer så himla plötlisgt? Över en natt blir hon djupt deprimerad och sängliggande. Men visst, det kan säkert vara så ocksen å även om jag tror att det är betydligt vanligare att depressionen kommer smygande. Hur som helst så gillar jag boken väldigt mycket och jag är nu väldigt sugen på att läsa mer av Melina Marcchetta.

Förresten så fick jag den här boken av Värsta boken, och tanken är att jag efter att jag har läst den ska ge den vidare till någon annan, som i sin tur efter avslutad läsning ska skicka den vidare. Så nu undrar jag om det är någon som är intresserad av att få den här boken hemskickad och att sen ge den vidare? Mejla mig i så fall: jana.rosell(at)live.se

Lite ihop

Majken är tolv år och har precis börjat sexan. Allting är inte längre riktigt som förut mellan henne och bästisen Tessan. Tessan har förändrats så mycket, börjat intressera sig för killar, kläder, accesoarer och smink. Majken delar inte dessa intressen vilket gör att Tessam och Majken inte pratar så mycket med varandra längre. Det är inget uttalat bråk mellan bästisarna, mer ett skav som är svårt att sätta ord på och förklara.

Majken funderar på hur hon ska få Tessan och sina andra vänner att förstå att hon visst är intresserad av killar och att även hon är cool. Då kommer hon på världens bästa ide som involverar Ivan. Ivan går i Majkens parallellklass och har gitarrlektioner samtidigt som Majken tar lektioner i fiol. Och på tal om fiol, så oroar sig Majken lite för hur pass töntigt det egentligen är att spela fiol, och borde hon inte sluta med de snart? Men Majken fortsätter med sitt töntiga fiolspelande, för hon har världens bästa fiollärare. Fiolläraren heter Izzy och är skitsnäll och skitsmart och skitcool och Majken trivs jättebra i hennes sällskap.

Åh, vad jag gillar den här boken! Det gick upp för mig när jag läste den här boken att jag verkligen, verkligen diggar mellanåldersböcker. Jag gillar tolvåringar väldigt mycket, och de är spännande att läsa om. Ibland känner jag mig själv som en tolvåring. Och så gick det också upp för mig att Johanna Lindbäck är en fantastisk författare. Jag har tidigare bara läst Tänk om det där är jag av henne, och den gillade jag, så jag förstår inte varför jag inte har läst mer Lindbäck. Men jag köpte två av hennes böcker i pocket på bokmässan, så de ska läsas snart!