Kalle Blomkvist och Rasmus

Nu har jag för första gången läst Kalle Blomkvist och Rasmus av Astrid Lindgren. Det är den tredje och sista boken om Mästerdetektiven Blomkvist och i denna berättelse rycker vita rosen in när de på väg hem efter ett av sina nattliga upptåg bevittnar en kidnappning. Det är ingengör Peters som kidnappar professorn som gjort en upptäckt av ogenomtränglig lättmetall. De kidnappar även professorns son, Rasmus som är fem år. Eva-Lotta, Kalle och Anders försöker efter professorns önskemål att klara ut detta utan att blanda in polisen, men till slut inser de att det här är inget som de själva kan lösa. Men då är det redan försent...

Boken är väldigt spännande, sista biten läste jag med hjärtat i halsgropen. Precis när jag trodde att boken skulle få sin slutliga upplösning, vände det, och så höll det på några gånger. Jag var hela tiden medveten om att boken skulle få ett lyckligt slut, men riktigt hur det skulle gå till visste jag inte.

Tvillingarnas jul

Tvillingarnas jul av Guit Idestam-Almquist är en mysig och gemytlig liten berättelse om tvillingarna Susanna och Johanna som reser till farmor och farfar i Värmland för att fira en riktig, gammaldag sjul. Tvillingarna får hjälpa till med alla julförberedelser, de bakar pepparkakor, hjälper till med att koka karameller och stoppa korv och de följer med farfar ut i skogen för att hugga en julgran.

Något litterärt mästerverk är det inte, men det är en mysig julberättelse som passar när man vill ta en liten paus i julstöket.

Kati på Kaptensgatan

Kati på Kaptensgatan (Astrid Lindgren, 1952, också utgiven som Kati i Italien, 1971) är andra boken om Kati. Katis moster har flyttat till Amerika och gift sig, så nu delar Kati lägenheten med arbetskamraten Eva. När de vinner en stor summa pengar bestämmer de sig för att åka på en sällskapsresa till Italien. Boken är skriven i jag-form och vi får genom Katis ögon uppleva Italien. Humorn har ett viktigt inslag i berättelsen. Boken är både rolig, romantisk, allmänbildande, äventyrlig och även smått satirisk. Det här är en otroligt bra reseskildring, av de bästa jag läst.