tematrio

I veckans tematrio är temat historiskt. Passar mig ypperligt då historia är mitt favoritämne. 1. En serie som jag tycker har fått alldeles för lite uppmärksamhet är Solveig Olsson-Hultgrens serie om de småländska systrarna Andersson och deras barn och barnbarn. De handlar om flera generationer unga flickor, från det sista året på 1800-talet och fram genom större delen av 1900-talet. Så himla himla bra! Första boken heter Siden, sammet, trasa, lump. 2. Anne-Marie Hellström har också skrivit fantastiska berättelser om flickor, både småttingar på fem år och om vuxna, unga kvinnor. En serie om Mia på tre böcker som utspelas 1940-50-talet, fem böcker om bonddottern Lina som utspelas på slutet av 1800-talet och så slutligen två böcker om Maj-Britt som utspelas runt 1950 och som handlar om svårigheten med att vara ogift och få barn. 3. Donna Woolfolk Cross har skrivit Påven Johanna, som handlar om en otroligt smart och intelligent kvinna som klär ut sig till man och lyckas lura alla och blir vald till påve. Fantastisk!

Det här med omslag

Jag har aldrig riktigt förstått det här med bokomslag. På bokbloggar skrivs det friskt om omslag, det är omslagsdueller hit och dit, och många jämför olika länders utgåvor och det är mycket gnäll när ett förlag plötsligt ändrar stilen på omslagen i en serie. Jag bryr mig inte alls om det. När jag köper böcker väljer jag alltid den billigaste upplagan, oavsett omslag och format på boken och oavsett vilket format det är på andra böcker jag redan har i den serien. De snyggaste omslagen, tycker jag, är de som är helt enfärgade med titel och författarnamn endast på ryggen. Tråkigt, kan många tycker, men det är det jag gillar bäst.

Men visst finns det undantag, det gör det ju alltid. Till exempel när den nya upplagan av utvandrarböckerna kom, då klickade jag hem alla fyra, fastän jag redan hade två ex av varje bok i serien. Men så är det mina favoritböcker också, och såna böcker kan man ju ha hur många upplagor som helst av.

Bokbyte

När jag städade bokhyllan rensade jag ut en hel del böcker som jag inte vill ha kvar. Tänkte lägga upp dem här för bokbyte. Om du är intresserad av någon titel här, kommentera och tala om vad du har att byta mot. Börjar med följande tjugo böcker, har några till sen att lägga upp.Bok

Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv 7: Den bedrövliga byn. Inbunden, mycket fint skick.

Karin Boye: Kallocain. Fint skick. Inbunden, Bonniers svenska klassiker, mörkrött omslag med plastöverdrag.

J.K Rowling: Haryy Potter and the Dethly Hallows. Inbunden med skyddsomslag, fint skick.

Tom Clancy & Steve Pieczenik: Dödligt spel. Fint skick, inbunden med skyddsomslag.

Gena Showalter: Alice in Zombieland. Mycket fint skick, inbunden emed skyddsomslag.

Gayle Forman: När jag lät dig gå. Inbunden. Nyskick, helt oläst.

Ingrid Olsson: Blink blink med stjärnan. Mycket fint skick.

Ingrid Olsson: Önska bort, önska nytt. Mycket fint skick.

Allie Condie: Matched. Fint skick.

Katarina Kuick, Ylva Karlsson: Skriv om och om igen.

Elizabeth George: Stråk av rött. Pocket, Fint skick.

Linn Ullman: Innan du somnar. Pocket, fint skick.

Karl Ove Knausgård: Min kamp 1. Pocket, mycket fint skick.

Ray Kluun: En sorts kärlek. Pocket, fint skick.

Ray Kluun: Änklingen. Pocket, mycket fint skick.

Arto Paasilinna: Milda makter. Pocket, fint skick.

Sarah Singleton: Damen under isen. Inbunden, mycket fint skick.

J.K Rowling: Harry Potter and the Philsopher's Stone. Pocket, fint skick.

Jan Fridegård: Trägudars land. Inbunden, helrött omslag, fint skick.

Margit Sandemo: Blåljus!: Alarm. Pocket, fint skick.