4 minirecensioner

Jag ligger fortfarande jättelångt efter med recensionerna... så nu kör vi fyra små på en gång.


Susanne som barnsköterska - 
Lisa Euren Berner

Sprakfålen #16

Sprakfålens dotter, Susanne, har fått jobb som barnsköterska åt en familj uppe i Norrland. Den här boken går i samma lunk som de tidigare sprakfåleböckerna, lite småroligheter här och där, himla mycket tjat på barnen om vikten av att tvätta öronen (alltid detta tjat... är så trött på det). Men ändå, jag gillar boken en hel del. Man drar på munnen ibland, himlar med ögonen ibland och är helt enkelt en lättsam bok som passar att läsa som "mellanbok" mellan två mörkare böcker.Misslyckat självmord i Mölndals bro - Linda Spåman

Misslyckat självmord i Mölndals bro är en grafisk roman om en deprimerad tjej som försöker ta livet av sig. Efter misslyckandet vaknar Linda upp i en sjukhussäng med panik över misslyckandet. Något tydligt svar på frågan varför? får man inte. Eller måste det ens finnas en orsak? En bra bok med svart humor.Sabrina tonårshäxan 8: Bland hundhår och häxor - Cathy East Dubowski

När Sabrinas pojkvän Harvey ska komma på besök med sin grannes hund som han passar vill Sabrina baka en kaka på samma sätt som dödliga gör. Men när man är van vid att bara peka för att få fram en nygräddad kaka är det inte så lätt. I sista stund ändrar sig Sabrina och ska peka fram en kaka - men råkar istället peka så att Harvey och hunden byter kroppar. Katastrofen är ett faktum. Den här boken är precis som Sprakfåleböckerna en bra mellanbok. Lättläst, lättsam och smårolig.


Heidi drar nytta av det hon lärt - Johanna Spyri

Andra boken om den klassiska schewiziska alpflickan Heidi. Heidis kompis Klara ska komma på besök men är för sjuk för att resa.I Klaras ställe reser den snälle doktorn och hälsar på Heidi och hennes farfar istället. Ett tag senare kommer äntligen Klara på besök och Heidi och Klara är jätteglada över att äntligen få träffas igen. Fantastiskt fin berättelse och en väldigt vacker vänskapsskildring.


On the Other Side of the Hill

The Rose Years 4: On the Other Side of the Hill - Roger Lea Macbride

Det här är fjärde boken om Rose, Laura Ingalls Wilders dotter. Rose är har nu fyllt nio år och har bott på Rocky Ridge Farm i ett par år. Familjen går igenom många svårigheter, väder och vind påverkar deras skördar som gör det knapert för familjen. Men kärleken och livsglädjen finns där hela tiden, och det förundrar mig. Hur orkar man med så mycket jobbigheter? Jag tänker på att de för några år sedan förlorade Rose lillebror, och alla andra saker som påverkade deras beslut att flytta till Mansfield.

Allting beskrivs ur nioåriga Rose's ögon och det är så kul och intressant att läsa om hur hon ser på samhället, världen, vuxenlivet och familjebildandet. När två av familjens vänner får barn ställer Rose naturligtvis den svåra frågan: hur blir barn till? Kan ju säga att det var inte mycket till svar hon fick: "Det kommer du förstå när du har växt upp och gift dig". So much för den sexualundervisningen, hur klarade folk av växa upp och gifta sig och skaffa barn när det är okänt område för dem?

Svårigheterna på farmen gör att familjen bestämmer sig för att flytta in till staden för ett tag. Det är tufft, för både Rose och hennes föräldrar älskar landsbygden och lantlivet och trivs inte riktigt i stan. Men när omständigheterna ser ut som de gör så är en stadsflytt the only way to go. Ser fram emot att få läsa mer om stadslivet 

Fenomenala Rut

Född fenomenal - Josephine Bornebusch

Född fenomenal är Josephine Bornebuschs ungdomsbokdebut och det är en riktigt, riktigt bra debutbok.

Rut är 15 år, eller 15 upplevelser gammel då hon inte gillar att räkna ålder i år utan hellre i upplevelser. I slutet av boken har Rut blivit mycket äldre, en sisådär 70 upplevesler äldre. Rut är en ovanligt intelligent tonåring som är besatt av Anne Frank och andra världskriget. Nu försöker hon övertala sina klasskompisar och lärare att åka på klassresa till Amsterdam så att Rut ska få möjlighet att besöka gårdshuset som Anne Frank bodde i. 

Det utmärkande med den här boken är humorn. Den är hysteriskt rolig och jag skrattade en hel del under läsningens gång. Det är rätt sällsynt med humoristiska böcker för ungdomar. De flesta humor-böcker riktar sig till mellanåldern. Så, inte nog med att den här boken är extremt bra och träffsäker, den fyller också en stor lucka på bokmarknaden.

Det är en sak som jag tycker är lite märklig. Det är namnen på karaktärerna. Det är alltså tonåringar som heter Rut, Magda, Albert och sådana namn. Jag förstår att många författare vill ha ett speciellt och ovanligt namn till sin favoritkaraktär. Och det funkar ju. Finns säkert någon i varje skolklass som har ett udda namn så det är inte så konstigt. Jag kan gå med på att huvudpersonen heter Rut. Men att nästan alla i en klass har såna gammaldags och ovanliga namn? Passar liksom inte,

Men namnen har ju inte särskilt stor betydelse för bokens helhetsbetyg. Om jag hade varit en sån som betygsätter böcker så hade den fått full poäng. (Men nu är jag ju inte en sån som betygsätter böcker, så jag nöjer mig med att säga att boken är SKITBRA och att jag tycker att ni ska läsa den.)