VAR INTE RÄDD FÖR MÖRKRET

Har ni tänkt på vilken glädje det är att kunna långa stycken utantill? Att rabbla en vacker dikt tyst för sig själv när man är ledsen eller befinner sig i en svår sitution och inte har möjligthet att läsa.

Jag kan inte mycket utantill, men det finns en dikt som jag tycker väldigt mycket om, Var inte rädd för mörkret, heter den.

var inte rädd för mörkret
ty ljuset vilar där
vi ser ju inga stjärnor
där intet mörker är

i ljusa irisringen
du bär en mörk pupill
ty mörkt är allt som ljuset
med bävan längtar till

var inte rädd för mörkret
ty ljuset vilar där
var inte rädd för mörkret
som ljusets hjärta bär

Eric Blomberg

ABC del 5

Dags för bokstav nummer 5 som är E. Här kommer mina svar:

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

Svår fråga. Jag har ingen aning. Får passa denna fråga.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

Sverige. Sen är det väl Norge, men det beror mest på att jag läser Sagan om Isfolket, en bokserie på 47 böcker. Och så en hel del från Storbritanien. Läser väldigt, väldigt få böcker från Östeuropa, tror knappt att jag har läst någon bok därifrån.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

Det är mest svenska, kvinnliga barnboksförfattare, bl a Astrid Lindgren, Solveig Olsson-Hultgren och Kerstin Sundh. Ska jag nämna några utländska kan jag dra till med Jaquline Wilson, Tove Jansson och Carlos Ruiz Zafon.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

Kan inte minnas att jag har läst någon sådan bok...

Nordiska sagor

I natt läste jag ut Nordiska sagor, en bok bok med ungefär 15 sagor. Jag har inte läst klassiska sagor på år och dar, så det var på tiden. Och jag gillar det. Fastän det blir lite tröttsamt ibland med alla kungar och alla prinsessor som ska giftas bort och allt det där. Och jag blir inte lika berörd av det som jag blev när jag var liten. Man vet att samma sak händer tre gånger och att det blir ett lyckligt slut. Men ändå, det är ganska underhållande, och jag ska läsa fler sagor. Någon som har något bra sagotips?