Läsmarathon! Vilhelm Mobergmarathon!

Det är en en hel del bokbloggare som ska ha ett läsmarathon, som de kallar för Läs-A-Lot nästa vecka. Det börjar på söndag, den 30/6 och håller på till lördagen därpå. Sju dagars intensiv läsning med andra ord.

Först hade jag inte tänkt hoppa på det här, men sen visade det sig att jag i stort sett inte har någonting alls inplanerat under den veckan, jag ska ändå bara vara hemma och då kan det vara passande med ett läsmarathon.

Jag har sedan länge planerat att ha Vilhelm Mobergmarathon under hela juli månad, och jag har redan börjat läsa om Utvandrarna. Igår fick jag ett sms från biblo om att A Game of Thrones finns att hämta för mig. Så mitt Mobergtema blir lite stört av Game of Thronesboken. Det är många reservationer på den boken, så jag måste läsa den nu. Eller vänta, sommartid är det ju längre lånetid, undrar om det gäller även för böcker som har många reservationer. Jag får se vilket återlämningsdatum det blir på boken när jag hämtar den imorgon. Är det inte förrän i augusti spar jag den till dess. Annars ska jag växla mellan Utvandrarböckerna och A Game of Thrones.

Jag sätter bara upp ett enda mål för den här veckan:

- Läsa i snitt minst 200 sidor/dag.

Det blir 1400 sidor. Vanligtvis ligger mitt snitt på ca 85 sidor/dag, så det här känns som ett rimligt mål även om jag kommer att få kämpa för att nå det.

Ska du delta i Läs-A-Lot? Vad har du för planer och mål i så fall?

Du kan läsa mer om Läs-A-Lot här.

Tematrio

Veckans tematrio handlar om presenter. Berätta om tre presenter som du har fått eller gett bort.

1. Jag börjar med en som jag gav till min bror när han fyllde år förra året. Han är inte så jätteintresserad av böcker så det är alltid lite knepit om man ska köpa en bok till honom. Men visst finns det böcker han gillar, och eftersom han är ett väldigt stort fan av filmen Into the Wild fick det bli den boken, vilken han blev väldigt glad över. Jag vet dock inte om han har läst den ännu... men jag är ju likadan, det tar evigheter för mig innan jag läser de böcker och får.

2. Här näst väljer jag en annan bok som min bror fick i julklapp förra året av mig. Han älskar Harry Potter, och vad kan då vara mer passande än J.K Rowlings nya Den tomma stolen.

3. Till sist en bok som jag fick av min andra bror förra julen, "Dina brev gömmer jag under madrassen" av Astrid Lindgren och Sara Schwardt. En mycket intressant brevväxling mellan en tonårig tjej och Astrid Lindgren under 70 och 80talen.tema

Okända väsen - Tracy Chevalier

 


Tracy Chevalier lyckas som alltid få mig riktigt fascinerad och intresserad av en särskild historisk person/händelse/epok. I det här fallet handlar det om fossiljägaren Mary Anning som levde och verkade i England i början av 1800-talet.

Mary kommer från en fattig familj och ända sen hon var jätteliten har hon letat efter fossiler på stranden. Från början små fossiler som ger några slantar när de säljs till turister. Mary älskar att leta efter fossiler och små småningom växer hennes kunskaper och hon lyckas hitta allt större och mer intressantare fynd. Fynd som de stora vetenskapsmännen är mycket intresserad av, och Marys fossiler säljs och hamnar på museum.

I vartannat kapitel är det Elizabeth Philpot som vi följer. Hon tillhör en högre samhällsklass än Mary och är dessutom mycket äldre än Mary, men de är trots detta mycket nära vänner då Elizabeth delar Marys passion för att leta efter fossiler.

Marys och Elizabeths intresse för fossiler ses inte med blida ögon av samhällets invånare, det är inget kvinnor bör syssla med, och crediten för Marys upptäckter snos av de vetenskapsmän som köper hennes fynd. När jag läser blir jag upprörd över hur kvinnor behandlas som om de inte vore fullvärdiga medborgare och särskilt irriterad blir jag på hur lite uppmärksamhet Mary får för sina stora upptäckter.

Den här boken är en väldigt underhållade historielektion. Både Mary Anning och Elizabeth Philpot har funnits på riktigt, liksom de flesta händelser i boken har utspelats i verkligheten. Och Chevalier har som vanligt fått mig intresserad och att vilja läsa och lära mig mer om Mary Anning.