Tematrio: Engelskspråkiga böckerI veckans tematrio vill Lyran att vi ska tipsa om engelskaspråkiga böcker.

1. Här väljer jag att nämna en författare istället för en titel. Michelle Magorian har skrivit flera fantastiska böcker som utspelas under, eller strax efter, andra världskriget. Underbara böcker.

2. En riktig flickklassiker: Anne of Green Gables. Gärna hela serien på nio böcker + de två novellsamlingarna.

3. En annan klassiker: Little House on the Prairie. Underbara böcker om en amerikansk pionjärflicka. Originalserien är på nio böcker, sedan finns det en dagbok som är postumt utgiven samt en del spin off-serier skrivna av andra författare. Även Laura Ingalls Wilders dotter, Rose Wilder Lane, har skrivit många böcker, några på samma tema och i exakt samma still som Little house. Ganska lättlästa. Little House in the Big Woods var faktiskt den första bok jag frivilligt läste på engelska.

The Final Testament of the Holy BibleSista testamentet - James Frey

Ben är med om en olycka på byggarbetsplatsen där han arbetar. Stora glasskärvor tränger genom hans kropp, skallen är krossad och hela hans kropp är täckt med blod. Det är ett under att han överlever. Han borde ha avlidigt med en gång, men han överlever.

Jag blev besviken på den här boken. Jag hade rätt höga förväntningar på den. Storyn verkade så himla bra, tyckte jag. Jag gillar inte språket, det är faktiskt ett ganska dåligt språkbruk och det stör mig jättemycket. Sen är kapitlena skrivna ur olika personers perspektiv, och jag tycker att det blir för många personer att hålla reda på, det är svår att komma underfund med vem som är vem och vilken relation de har till varandra.

Nej, den här boken gillade jag inte alls.


Tack Gilla böcker för recenionsexemplar!

Fyndat!

Jag var på biblioteket imorse för att lämna tillbaka några böcker. Då såg jag att de hade utförsäljning av gallrade böcker, 5 kr/bok eller 40 kr/kasse. Jag hittade massor som jag ville ha, men jag lyckades begränsa mig till tolv stycken. Jag måste ju orka bära hem dem också. De här blev det:

Now I know - Aidan Chambers. Jag har inte läst något av honom, men hans bok Det här är allt har jag läst fina recensioner av. Just den här har jag aldrig hört talas om, men den verkar bra.

Mitt liv som pojk - Roald Dahl. Roald Dahl är en stor favorit, och den här är en av de få böcker som jag inte har läst av honom. Den här boken handlar om Dahls barndom. Ska verkligen bli kul att läsa!

Resan till Ulliga bergen
Staden som vilar på vattnet
Jättens borg
Sjöodjuret Mara Kahn
av Solveig Hägerström
Den sistnämnda har jag inte läst, men de andra tre har jag läst två gånger tidigare och dem gillar jag jättemycket.

Den ärliga bedragaren - Tove Jansson. En av hennes vuxenböcker. (Fast den stod bland barnböckerna konstigt nog.) Jag har inte läst någon av Janssons vuxenböcker, så det är verkligen på tiden att jag tar reda på om de är lika bra som Mumin.

Flickan i trädet - Inger Kullenberg. En mysig barnbok som utspelas under mitten av 1800-talet. Den här boken har jag inte läst förut, men jag har läst andra böcker av samma författare.

Den heliga natten och andra julberättelser - Selma Lagerlöf. Sex julberättelser.

Nästanhuset - Sofia Nordin. Sofia Nordin är en av mina favoritförfattaren, fast än så länge har jag bara läst två böcker av henne.

Lyrikboken. En antologi på drygt 800 sidor med svenska dikter.

Exodus - Julie Bergtagna. Läste den när den precis kommit ut (2004) och gillade den. Jag började läsa den idag och blev glatt överraskad - den är mycket bättre än vad jag kommer ihåg att den var!