feminism

Feminismen har dåligt rykte och blir smutskastad, extra mycket nu så här dagarna innan valet. Många blir skrämda och upprörda över Feministiskts initiativs framgångar. Jag ska börja med att skriva lite kort om vad feminism egentligen är.

Feminism=kampen för jämställdhet
Jämställdhet=
feminismens mål

Feminism är inte manshat!

De allra flesta av er är för jämställdhet, va? Men Sverige är ju ett jämställt land. Nej, inte riktigt. Visst har vi kommit långt på vår kamp för ett jämställt samhälle, även jämfört med andra länder. Det betyder inte att det är bra eller att det inte kan bli bättre. På SCB finns en hel del statistik om jämställdhet. Här finns också fakta om jämställdhet.

Ett vanligt motargument mot just F!s politik är: F! vill ju verka för jämställdhet och driver frågan om könskvotering. Varför är det då bara en man och 13 kvinnor i Feministiskt initiativs styrelse? Det är för att det är den utsatta och förtryckta gruppen som har tolkningsföreträde. Män vet ingenting om hur det är att vara kvinna i Sverige idag. Därför är det mest logiskt att det främst är kvinnor som bör höras och lyssnas på i den här kampen.

En annan sak jag som feminist ofta får höra är Jag är inte feminist, jag är humanist/jämställdist. Dessa jämställdister har felaktigt antagit att feminism=kampen för att störta patriarkatet och ersätta det med ett matriarkat. Så varför heter det feminism då? Jag låter hej.blekk svara på detta.

Okej, nu har vi klarat av det mest grundläggande. Dags att gå vidare till det här inlägget som gjorde mig väldigt upprörd och som också är orsaken till att jag skriver det här inlägget. I det här inlägget har det klippts och klistrats hej vilt och saker har ryckts ur sitt sammanhang. Tweetsen som finns i inlägget är ironiska, vilket antifemnister uppenbarligen inte förstår. Jag ska förklara:

@jaylazkar tweetar: "CIS-MÄN HAR INGET EXISTENSBERÄTTIGANDE. UTROTA DEM NU."

Byt ut "cis-män" mot "muslimer", "judar" eller "homosexuella". Twittraren här har vänt på det för att folk ska förstå vad det är många säger om utsatta och förtryckta grupper. Get it?

Nästa exempel:

@aliciadickner tweetar "Manlig rösträtt är en fin tanke som inte funkar i praktiken".

Återigen ironi. Det är så det tidigare har låtit om kvinnlig rösträtt.

@ladydahmer tweetar: "HUR FÅR VI MÄN ATT HÅLLA KÄFTEN? JAG ORKAR INTE MER!"

Ett uttryck för hur tröttsamt det är när män tar sig tolkningsföreträde i den feministiska kampen. Konstigt att en blir arg och uppgiven då eller? Nej, det tycker jag inte.

Ännu ett exempel:

@mssafavi tweetar: "Äckliga vita cis-män på bussen hem från färjan #spyfärdig".

Behöver jag ännu en gång påtala ironin? Twittraren har vänt på det för att folk ska förstå vad det är många säger om hbtq-personer.

Ta det inte personligt! Allt handlar om strukturer och normer. Cis-normen är en norm. Mansnormen är en norm, vilket tydligt framgår i Egalias döttrar av Gerd Brantenberg. Läs den och se hur hela vårt språk är uppbyggt.

Mansnormen är skadlig. Inte bara för kvinnor utan även för män. Män löper större risk att att bli kriminella. Kvinnor löper större risk att bli våldtagna. Sen kan vi också gå ner till dagisnivå. En tjej som är pojkflicka blir ofta uppmuntrad och många tycker det är häftigt. En kille som vill vara tjejig däremot... nej, vet ni vilka reaktioner han och hans föräldrar får om han kommer i klänning till dagis? Och på skolidrotten i lågstadiet delas ofta flickor och pojkar upp var för sig när det gäller bollsporter. Det är mer socialt accepterat för en liten tjej att vilja spela med killarna än tvärtom. Bland förskolepojkar är det inte ovanligt att ordet "flicka" används som skällsord.

Feminismen vill inte exkludera NÅGON utan inkludera ALLA! Alla ska ha samma rättigheter och möjligheter!

Tjejer har det dock mycket tuffare i skolan än vad killarna har generellt sett. Det innebär inte att killar inte har det tufft eller att de inte lider av vårt patriarkala samhälle. Läs eller kolla på Tusen gånger starkare.

Två sista boktips:
Bära leggings i januari - Sara Stille
När änglar faller - Tracy Chevalier

Och läs gärna på lite om F!:s politik.

Så på söndag går jag och #röstarosa.

Tack för att du har läst!

Kommentera här: