Kulla-Gulla #5

Kulla-Gulla på herrgården - Martha Sandwall-Bergström

Bok 5 av 12.

Gulla och hennes små skyddslingar bor nu på herrgården. Det är ovant för både torparbarnen och för patron att barnen nu bor på herrgården. Vilken status har de egentligen på herrgården? Varken tjänstefolk eller barn i huset utan något mellanting. Patron är inte heller särskilt förtjust i småbarn och är noga med att barnen inte får vistas var som helst i herrgården utan att de håller sig på sin angivna plats. Så småningom lyckas dock både Gulla och småbarnen tina upp patrons hårda lynne, Gulla får tillåtelse att gå iväg med matkorgar till de torparfamiljer som har det allra svårast, patron blir på Gullas inrådan något mer givmild och skänker sättpotatis till alla torpare.

Snart kommer dock fröken Regina hem från sjukhuset. Hon sitter i rullstol efter olyckan och har svårt att acceptera sitt öde. Hon är djupt olycklig och tar ut sin vrede på alla som kommer i hennes väg. Är inte hon lycklig så ska minsann ingen annan vara det heller!

Åh, vad jag hatar Regina! Jag önskar livet ur henne, verkligen. Hon gör livet surt för alla och är bara så elak hela, hela tiden. Och stackars Johannis, vars godhet hon utnyttjar så till den milda grad. På Reginas begäran drar Johannis rullstolen på långa svettiga promenader i svår terräng, allt för att vara fröken Regina till lags som i sin tur bara gör detta för att plåga stackars Johannis.

Kommentera här: