95 år sedan

Hörrni, vet ni vad som hände för exakt 95 år sedan?

Det var den dagen då beslutet om att införa kvinnlig (eller allmän och lika rösträtt för män och kvinnor, kan man också säga), togs i Sverige. Det är en mycket stor och viktig dag som jag absolut tycker bör uppmärksammas.

Här kommer en kort summering av rösträttshistoria. Första gången kvinnor i Sverige i hade möjlighet att rösta var 1718. Detta gällde dock bara myndiga kvinnor, vilket innebar änkor, eftersom både gifta och ogifta kvinnor stod under förmyndarskap. År 1903 bildades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). Föreningen var endast öppen för kvinnor (från olika politiska håll).

När kvinnors rösträtt infördes i andra länder:
Nya Zeeland - 1893
Australien - 1902 (Gällde dock inte ursprungsbefolkningen, aboriginerna, de fick rösträtt först 1962)
Finland - 1906
Norge - 1913
Danmark - 1915
Tyskland - 1918
USA - 1920 (de svarta, både män och kvinnor, fick, i vissa delstater, vänta ända till 1965)
Liechtenstein - 1984 (sist i Europa att införa rösträtt för kvinnor)

Suffragettrörelsen i Storbrittanien tog fart 1897 då Milicent Fawcett bildade National Union of Women's Suffrage. Kvinnlig rösträtt infördes i UK 1918, dock på samma villkor som män först 1928.

Källa: Wikipedia

Och så, naturligtvis, lite skönlitterära boktips på detta:
När änglar faller - Tracy Chevalier. I mitt tycke Chevalier bästa historiska roman, som handlar om suffragetrörelsen i UK i början av 1900-talet.

Nya tider - Solveig Olsson-Hultgren. Utspelas 1921 och innehåller en mycket väl beskriven scen om den högtidliga dagen då kvinnor för första gången fick rösta. Alla andra nio böckerna i den här serien är också jättebra och har fokus på Sveriges kvinnohistoria under 1900-talet.

Har ni fler tips på böcker om det här ämnet får ni jättegärna tipsa mig!

(och gå och rösta imorgon om ni inte redan har gjort det)



Kommentarer:

1 Livet med Aspergers syndrom och kronisk smärta:

skriven

svar: jag vet inte exakt när de börja sätta de nya diagnosena kan va så att du fick den precis innan de bytte. Men en av anledningarna till att de bytt är att många får en autsimdiagos som barn sen inser de när personen blivit äldre att de är AS inte autism och då måste de göra en ny utredning därför är de lättare om alla ligger under samma för då slipper man byta diagnos utan bara "nivå" sa en läkare till mig.

Svar: Kom på nu att det kan vara så att manualen som de utgår från inte har hunnits översättas till svenska än. När jag frågade min psykolog varför man tagit bort aspergerdiagnosen hade han inget svar på det. Jaja.
Jana

Kommentera här: