Bära leggings i januari

 


Bära leggings i januari
är Sara Stilles debutbok och självbiografi. I den berättar hon om våldtäkterna som hon blev utsatt för i sina tidiga tonår. Förövaren var hennes nära vän, nästan dubbelt så gammal som hon själv, som hon var hos när det blev för jobbigt hemma. Ett halvår in i deras vänskapsrelation sker första våldtäkten. Det tog tid för Sara att bryta sig loss från honom.

Sara berättade inte om det för någon. Hon skämdes och var dessutom rädd för att bli familjehemsplacerad då familjen hade kontakt med socialtjänsten. Som sextonåring valde Sara att gå gymnasiet på en annan ort, trettio mil hemifrån. Men det förflutna kom ikapp henne, och på vårterminen i tvåan började Sara gå i terapi och gjorde så småningom en polisanmälan. Sara berättar i sin bok utförligt och detaljerat om rättsprocessen som följde.

Allting är väldigt ingående beskrivet, det känns nästan som om hela förhöret är nedskrivet i sin helhet, vilket stundom blir jobbigt för mig att läsa. Tänk då att behöva gå igenom detta, att sitta i en rättssal med en mängd människor som vill veta allt om hennes sexliv, tidiga pubertala utveckling mm. Dessutom en försvarsadvokat som ställer vad man kan tycka är irrelevanta frågor. Titeln på boken syftar just på en fråga som Sara fick av försvarsadvokaten.

Det är en sak jag hakar upp mig på när jag läser och det är att det under rättegången läggs så himla mycket fokus på Saras ålder. Om hon såg ut att vara femton, om förövaren visste att hon var under femton osv. Visst, det är en viss skillnad mellan "våldtäkt mot barn" och "våldtäkt", men mig veterligen är det inte åldern som avgör om det är en våldtäkt eller inte?

Bära leggings i januari är skriven av en stark och modig ung debutant som ger sin bild av hur skevt rättssystemet är när det gäller sexualbrott. En viktig bok för många, men framför allt tror jag att personer som blivit/blir utsatta för liknande saker kan hämta mod och styrka ur Sara Stilles berättelse.

Tack till Sara Stille, för att du delar med dig av dina livserfarenheter.

Och, tack till Kalla Kulor förlag för recensionsex.

Kommentera här: