Tematrio: Arbetarlitteratur

Eftersom det är första maj handlar veckans tematrio om arbetare. Berätta om tre bra texter med arbetarfokus!

1. Charlotte Brontes Jane Eyre tycker jag passar bra in här. Jag tänker också på Anne Brontes Agnes Grey. Båda böckerna har en guvernant som huvudperson.

2. Kulla-Gulla är ju också en klassisk svit. Om hur det är att vara torpare, backstugusittare och framförallt om hur det är att vara barnhemsbarn, säljas på auktion vid sju års ålder och sedan knoga på som hjälpehjon i en fattig torparfamilj.

3. Anna Lorentz böcker om Lina: Lina från Horsabol, Lina läsepiga, Lina ensam mor, Lina väntar våren och
Lina möter en ny värld. De handlar om kampen för bildningen och utspelas ungefär mellan år 1830-1845, alltså strax innan folkskolan infördes i Sverige. Det pågår en kamp i socknen där Lina bor. Lina är en bonddotter med gott läshuvud och blir utvald att åka in till stan för att utbilda sig till läsepiga (har ni hört vilket underbart och vackert ord?). När Lina kommer hem igen blir det svårt för henne att få arbeta som det hon blivit lärd till. Bönderna är motsträviga, de har inte råd att avlöna en lärarinna och de vill ha barnen hemma att arbeta. Och vad ska de med all den teoretiska kunskapen till? Prästerna däremot är för folkskolan och det pågår alltså under flera år en kamp för bildningen.

Okej, det blev visst lite långrandigt på sista punkten, hoppas ni orkar läsa. I alla fall vill jag få fram att böckerna om Lina är jättebra och helt klart läsvärda. De är ju inte så kända heller så jag vill gärna ge dem lite extra uppmärksamhet när tillfälle ges.t

Kommentarer:

1 Freja:

skriven

Åhh, att jag inte tänkte på Kulla-Gulla, det hade ju passat precis!

Kommentera här: