Lina från Horsabol

Igår läste jag ut Lina från Horsabol av Anna Lorentz. Historien utspelar sig i en svensk by på 1830-talet och handlar om kampen för att starta en folkskola i byn. Man kämpar också mot drickandet och försöker få så många som möjligt att bli medlemmar i nykterhetsförbundet. Lina är utvald till att bli läsepiga, hon ska få åka till Växjö och studera, vilket hon ser fram emot. Det gör däremot inte Magnis, Linas pojkvän. Han är rädd att förlora Lina och försöker få henne att binda sig med honom. Men Lina velar, hon har börjat kasta blickar mot och prata med den nya hjälpeprästen, Frans Gabriel Alm. Vem av dem tycker hon om? Och skulle en präst verkligen kunna gifta sig med en bonddotter? Och blir det någon folkskola i byn eller inte?

Lina från Horsabol är första boken i en serie på fem. Övriga delar heter Lina läsepiga, Lina ensam mor, Lina väntar våren och Lina möter en ny värld. De kom alla ut under 70-talet.
Jag tycker bra om boken. Jag gillar att läsa om hur det var förr i tiden, om seder och bruk, fester och vardagsliv, skola och arbete. I Lina från Horsabol berättades det om allt detta ur flera olika personers perspektiv, vilket gör läsningen än mer intressant. Boken var dock lite seg i början, det var svårt att komma in i den, men efter halva blev den mycket bättre. Jag ser fram emot att läsa de andra fyra böckerna.

Kommentera här: