Alfons ABC

Alfons ABC av Gunilla Bergström kan vara den bästa ABC-bok jag har läst. Den är fylld med alliterationer och andra ordlekar. Förordet är en hyllning till språket och jag tänkte publicera det här, för det var så fint skrivet.

"Tänk dig att du hade hur många leksaker som helst. En oändlig samling, som ingen kunde ta ifrån dig. Och om du gav bort tusen, så skulle de ändå aldrig ta slut. Utan bara bli fler och fler! Tänk sen att det inte gick att slita ut dem. Till sist skulle du ha flera hundra tusen.
      Jamen precis så fantastiskt är det ju. Du har alla de där leksakerna. De finns i ditt huvud. Ord! Som man kan leka med!
      Man kan göra gåtor och vitsar och roliga rim, hitta på böcker och pjäser och filmer och dikter och tidningar. Man kan byta ord med andra: skriva brev och lappar, chatta och meejla, viska och babbla. Och bala taklänges!
      Men om någon säger åt en att vara tyst då?
      Spelar ingen roll. Orden finns där i alla fall. Man kan tänka dem och läsa dem och skriva dem. Man kan hålla dem inuti i huvudet och bara mysa åt dem. Det kan ingen i hela världen hindra.

      Och så kan man lyssna! Så klart. Ju mer man lyssnar, desto fler ord får man i sin samling.
       I den här boken har Alfons samlat en massa ord och strött ut dem över sidorna. Så där klurigt som han kan, och som du kan... och alla andra kan. Prova! Lek!

Kommentera här: