Elsewhere

Elsewhere - Gabrielle Zevin

Femtonåriga Liz blir påkörd av en bil och dör. Hon vaknar upp på en båt och tror först att hon drömmer, men när hon får bevittna sin egen begravning inser hon att hon verkligen är död. Båten för henne till Elsewhere, där hon träffar sin mormor Betty som dog innan Liz föddes. Liz har svårt att acceptera sin död och i början tillbringar hon större delen av sin vakna tid på ett ställe där man kan betrakta sin familj och sina vänner på jorden. Liz saknar sin familj och sina vänner jättemycket, och trots att det är både förbjudet och väldigt riskabelt försöker hon kontakta sin familj.

Så småningom accepterar Liz att hon är död och att hon aldrig kommer att bli äldre. I Elsewhere blir man nämligen inte äldre, utan man blir bara yngre, och när man är sju dagar gammal lämnar man Elsewhere för att återvända till jorden och återfödas.

Det här är en vacker och sorglig berättelse som verkligen griper tag i en. Om livet efter döden, om kärlek och om sorg. Det råder en sån fin stämning genom hela boken. Mysig, sorglig och romantisk.


Kommentera här: